کوکو یک غذای اصیل ایرانی است، که در زمان قاجار در دربار شاهان طبخ میشده است. میرزا علیاکبرخان کاشانی در کتاب (سفره اطعمه) که از او بهجای مانده است انواع کوکوها را 13رنگ میداند. که میتوان به کوکو سیبزمینی، کوکو هویج، کوکو به و کوکو بادنجان اشاره نمود. او اولین رنگ را کوکو سبزی میداند. کاهوی زیاد گشنیز و جعفری را کوبیده و با تخممرغ قاطی کرده و سرخ میکردهاند که این روش هنوز نیز پابرجا است. نجف دریابندری در کتاب (آشپزی مستطاب)کوکو را از گروه غذایی املت میداند. که بر پایهی تخممرغ درست میشود. یکی از خوردنیهای کوکو در شب عید کنار سبزی پلو است که با ماهی میل میشود.
سروکردنکوکو سبزی به شکلهای مختلفی سرو میشود بعضی از آشپزها در موقع ریختن مایهی کوکو آن را به صورت قالبی در تابه میریزند که جداگانه شرح داده میشود ما در این قسمت چهار مدل پذیرایی کوکو سبزی را شرح میدهیم
رول کوکو سبزی
برای رول کوکو سبزی تمام مراحل آمادهسازی یکسان است و همان روش باید انجام شود تنها در زمان پخت کمی مسیر متفاوت است
برای رول کوکو سبزی ما نیازمند یک تابهی دو طرفه و یا فر هستیم
ابتدا مواد را داخل سینی فر پهن مینماییم و به مدت 10دقیقه در دمای 130 درجه سانتیگراد در فر قرار میدهیم.
بعد از اینکه کوکو ما آماده شد از فر بیرون آورده و به مدت یکساعت داخل دمای اتاق میگذاریم تا کوکو استراحت کند.
زمانی که مدت استراحت کوکو تمام شد، یک کاغذ روغنی برداشته و به کوکو میچسبانیم. ظرف کوکو را روی یک سینی بزرگ و یا روی تختهکار تمیز برمیگردانیم، بهطوری که کاغذ روغنی در زیر قرار گیرد.
برای آنکه لایههای رولت کوکو سبزی زیباتر بهنظر برسد. روی کوکو را یک لایه سس مایونز میمالیم.
بعد از اینکه تمام کوکو سس مالیده شد، لبهی کاغذ روغنی را بلند کرده و آرام آرام کوکو را رول مینماییم.
بعد از رول شدن، به مدت یکساعت رول کوکو را در یخچال میگذاریم، تا رول کوکو سفت شود.
بعد از یک ساعت رول کوکو را از یخچال بیرون آورده و با یک چاقوی بسیار تیز رول کوکو را برش میدهیم.
شات کوکو سبزی
با حفظ دستور آمادهسازی کوکو سبزی به روش اول، قبل از اینکه مایهی کوکو را به درون ماهیتابه بریزیم، یک قالب مربع شکل استیل در درون تابه گذاشته و مواد را در تابه میریزیم. در تابه را گذاشته تا دو طرف کوکو پخته شود. زمانی که کوکو پخته شد. کوکو را با قالب از تابه بیرون آورده و یک ساعت صبر مینماییم. بعد از یک ساعت کوکو را به قطعات مربع شکل برش میدهیم. تکههای برش داده شده را درون شات میچینیم. یک لایه کوکو گذاشته و لایهی بعد را یک تکه نان تست میگذارکنیم. روی نان تست را نیز یک لایه سس مایونز میمالیم. مجدداً ترتیب مواد را تکرار مینماییم. تا شات پر شود. روی آخرین لایه را با خیارشور و یا گوجه تزئین میکنیم
قیف کوکو سبزی
زمانی که قرار است کوکو سبزی به شکل قیف سرو شود. نان قیفی را از قبل باید خریداری نمود. از آنجا که کوکو سبزی غذایی است که به صورت تکههای بزرگ پخته میشود و نمیتوان آن تکهها را در قیف ریخت بهتر است کوکو را در قالبهای کوچک آماده نمود تا بعد از پخته شدن در قیف قرار داد. اگر امکان استفاده از قالب را ندارید بهتر است ابتدا کوکو را پخته و بعد کوکو را به برشهای کوچک تقسیم کرد و با یک قاشق داخل قیف جای داد.
کوکو سبزی پرسی
کوکو سبزی مانند بسیاری از غذاهای تابهای در اکثر اوقات بهصورت پرسی سرو میشود. در سرو کوکو سبزی خانگی، معمولاً خانمهای خانهدار زمانی که مایهی کوکو آماده شد، مقداری از مواد کوکو را با قاشق در تابهای که از قبل روغنش داغ شده است میریزند. با پشت قاشق به کوکو شکل میدهند و آن را سرخ مینمایند. بعد از سرخ شدنِ کوکو، در بشقاب و یا زیردستی برای هر نفر یک یا دو کوکو گذاشته و به روی میز میگذارند.
ارزش غذاییکوکو سبزی بهدلیل استفادهی زیاد از سبزیجات غذایی پر از مواد ریز مغذی است. ویتامین A، C، و ویتامین B از این ریز مغذیها است جدول ارزش غذایی کوکو سبزی به شرح زیر است.
مواد تشکیلدهنده | میزان در 100 گرم |
کیلوکالری | 124 کیلوکالری |
چربی | 6.71 گرم |
کربوهیدرات | 9.63 گرم |
قند | 1.88 گرم |