ایرانیان زمانی که گوجه وارد ایران شد آن را سمی میدانستند و به آن بادمجان ارمنی میگفتند. اما با گذر زمان گوجهفرنگی جای خود را در سفرهی ایرانی باز کرد. یکی از خوراکیهایی که با گوجه درست میشود دلمه گوجه است. اکثر افراد در ایران عادت دارند دلمه را با برگ مو میل نمایند. اما دلمه به غیر از برگ مو با گوجه، بادمجان و فلفلدلمهای نیز سرو میشود. دلمه گوجه از جمله دلمههایی است که به غیر از کشورهای خاورمیانه در کشور فرانسه و ایتالیا نیز شهرت و هواداران خود را دارد. مزهی گوجه و ترکیب آن با برنج سبب شده است این نوع دلمه بیشتر از دلمههای دیگر در کشورهای غیر از ایران و ترکیه مشتری برای خود جمع نماید. یکی از کشورهایی که دلمهی گوجه در آن زیاد رواج دارد کشور ترکیه است.ترکیه را محل تولد دلمه میدانند. البته باید این نکته را خاطر نشان کرد که کشور آذربایجان توانسته است دلمه را به عنوان میراث ناملموس در یونسکو ثبت نماید و در حال حاضر دلمه به اسم غذای محلی آذربایجان شناخته میشود.
دلمه معمولاً با دست خورده میشود اما این امکان وجود دارد که دلمه گوجه با قاشق و چنگال میل شود پس در کنار دلمه قاشق و چنگال قرار دهید.
این احتمال وجود دارد که دلمهی گوجه در زمان سرو شدن از هم گسیخته شود برای همین بهتر است دلمهی گوجه زیاد پخته نشود.
بهتر است دلمه درون ظرفی قرار گیرد که دلمهها در کنار هم جفت شوند.
اگر در زمان پخت سر گوجه از بین رفته است، میتوان روی دلمه را با کمی سبزی مثل برگ جعفری خرد شده ترئین کرد.
یکی از نوشیدنیهای محبوب در کنار دلمه، دوغ کفیر است.
گوجهفرنگی یکی از ده مادهی غذایی در جهان است که حاوی بیشترین ویتامین و مواد مغذی برای بدن است. گوجهفرنگی حاوی آنتیاکسیدان است. آنتی اکسیدانها در بدن با رادیکالهای آزاد که باعث سرطان میشوند مبارزه میکنند. ویتامین C موجود در گوجهفرنگی اگرچه مانند دیگر مرکبات زیاد نیست اما خوردن دو یا سه گوجهفرنگی میتواند منبع خوبی برای ویتامین C در بدن باشد. یکی از مواد غذایی که خوردن آن برای آقایان بسیار توصیه شده است گوجه است خوردن یک گوجه در روز باعث کاهش ریسک سرطان در بدن میشود. همچنین خوردن گوجه برای کسانی که به بیماری دیابت مبتلا هستند بسیار توصیه شده است. گوجه برای بیماران قلبی، درمان افسردگی، بهبود بینایی و برای پیشگیری از سرطان روده سفارش شده است. تنها نکته ای منفی در گوجه برای افراد با طبع سرد است که بهتر است کمتر از گوجه استفاده کنند و در موقع استفاده از گوجه حتما موادی مثل نعنا و پونه نیز خورده شود.