یک دسر زرد رنگ که در در دستهبندی غذاها در گروه حلواها قرار میگیرد. شله زرد یک غذای ایرانی اصیل است که برای پخت آن فرد آشپز دارای تجربه باشد(حداقل پخت برنج را بلد باشد) زمان آمادهسازی مواد برای پخت این غذا سه ساعت و پخت خود غذا یک ساعت خواهد بود. این غذا نیاز به تجهیزات حرفهای ندارد و تنها داشتن اجاق گاز، قابلمه و آسیاب برقی برای پخت این غذا کافی است. این غذا مناسب برای مهمانیهای مناسبتی، دانشجویان و افرادی است که امکان گرم کردن غذا را ندارند. شلهزرد را میتوان در سهوعدهی غذایی میل نمود.
برای پخت شله زرد برای 6 نفر مواد اولیهی زیر لازم است.
جدول مواد اولیه
مواد لازم | میزان | |
برنج | چهار پیمانه | دانه کوتاه باشد |
زعفران | دو مثقال | |
گلاب | نصف پیمانه | |
شکر | هفت پیمانه | |
خلال بادام | صد گرم | |
خلال پسته | صد گرم | |
هل | دو عدد |
قدم اول: ابتدا برنج را پاک مینماییم تا شن و فضولات حیوانی در بین برنج نباشد .
قدم دوم: برنج را با آب ولرم شسته و بعد از شستن برنج را، تا یکونیم ساعت کنار میگذاریم.
قدم سوم: هل و زعفران را سائیده و مواد سائیده شده را کنار میگذاریم. بهتر است به روش بنماری زعفران را در یک لیوان آب گرم حل نماییم.
قدم اول
بعد از گذشت زمان انتظار برنج، آب برنج را خالی کرده و مجددا یک و نیم لیتر آب روی برنج میریزیم. برنج را روی گاز گذاشته و صبر میکنیم، تا آب جوش بیاید.
قدم دوم:
زمانی که برنج جوش آمد زعفران و پودر هل را به آن اضافه مینماییم. زعفران باید قبل از شکر به برنج اضافه شود چون اگر بعد از شکر به برنج اضافه شود این امکان وجود دارد که دانههای برنج در شلهزرد یکنواخت رنگ نگیرد.
قدم سوم
زمانی که آب برنج کم شد حرارت را کم نموده و برنج را هم میزنیم. در قابلمه را گذاشته و مدت 15 دقیقه صبر میکنیم .
قدم چهارم :
در این زمان خلال بادام را در گلاب میخیسانیم .
قدم پنجم
بعد از مدت 15 دقیقه که برنج حالت پخته به خود گرفت، شکر را به شلهزرد اضافه مینماییم. احتمال دارد با ریختن شکر، شلهزرد اصطلاحاً آب بیاندازد. که این آب انداختن بهدلیل لعاب شکر است. پس در صورت آب انداختن شلهزرد مشکلی وجود ندارد. پس حرارت را زیاد نکنید خلال بادام و خلال پسته را نیز بعد از شکر به شله زرد اضافه مینماییم.
قدم ششم
بعد از اینکه برنج به اندازه کافی حالت شفتهای به خود گرفت، زمان خاموش کردن شله زرد فرا رسیده است. شلهزرد را از روی گاز کنار میگذاریم.
قدم هفتم
شله زرد را فوراً کاسه میکنیم.